Dobry wzrok to ogromny powód do radości. Jeżeli wada wzroku już się pojawiła, dobrze by było, aby się nie pogłębiała. Dlatego warto dbać o oczy, zwłaszcza przez odpowiednią dietę. Zatem, co jeść, aby wzmocnić i ochronić wzrok?
Witamina A to silny antyoksydant, który jest niezwykle pomocy w zwalczaniu wolnych rodników uszkadzających wzrok, a także ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów, które odpowiadają za widzenie w ciągu dnia i po zmroku. Niedobór beta-karotenu może wywołać tzw. kurzą ślepotę, a nawet prowadzić do poważniejszych schorzeń. Witaminę A znajdziesz w wielu warzywach i owocach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego warto odrobinę skropić olejem np. surówkę z marchewki lub pomidory.
Witamina E również należy do grupy antyoksydantów. Ponadto, pomaga w większym wchłanianiu witaminy A w jelicie cienkim. Jej źródłem są orzechy, mąka pełnoziarnista, oleje roślinne, a także zielonolistne warzywa np. brukselka. Z kolei witamina C zawarta m.in. w natce pietruszki, papryce, czarnych porzeczkach czy cytrusach działa ochronnie. Pamiętaj, że witamina nie jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego zaleca się jeść świeże i nieprzetworzone owoce oraz zieleninę.
Dobry wzrok to także zasługa niektórych minerałów jak selen, cynk czy miedź. Jednak kluczową rolę pełni cynk. Pierwiastek znajduje się w siatkówce i odpowiada za wytwarzanie rodopsyny. To dzięki niej możesz rozróżniać odcienie szarości. Niedobór cynku może prowadzić do krótkowzroczności. Cynk znajduje się w owocach morza, rybach, jajach, pestkach dyni i słonecznika.
Te substancje, odpowiedzialne za barwy kwiatów, odpowiadają za regenerację enzymów w oku, które uległy uszkodzeniu przez wolne rodniki. Co więcej, wzmacniają one drobne naczynia krwionośne oka, przez co gałka oczna jest dobrze ukrwiona i odżywiona. Najbogatszym źródłem antocyjanów są borówki, a także inne owoce o ciemnych, fioletowych skórkach.
Nie można nie wspomnieć o luteinie, karotenoidowym barwinku. Gromadzi się ona w miejscu zwanym żółtą plamką i działa jak filtr przeciwsłoneczny. Ochrania oko przez szkodliwym promieniowaniem, a także przed zaćmą. Organizm człowieka nie wytwarza luteiny, dlatego bardzo łatwo o jej niedobór. Znajdziesz ją w szpinaku, kapuście włoskiej, brokułach i żółtych warzywach.
W naszym sklepie wykorzystujemy pliki cookies w celach statystycznych, reklamowych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w przeglądarce internetowej jednak może to uniemożliwić złożenie zamówienia! Więcej informacji